Augustiglimtar, lunchtips och boktips

Ibland redigerar jag bilder och kollar på grejer jag sysslat med den senaste tiden. Här kan ni också kolla på grejer jag gjort i augusti om ni vill.

En lördag i början av månaden åkte jag på roadtrip med Andreas. Vi hälsade på våra kompisar som jobbar på restaurang i Ekenäs, kollade in beachen i Hangö och avslutade med ett besök vid Fiskars. Kanske den dagen får bli ett eget inlägg någon gång?

En måndag drack jag kaffe vid Fabbes café med dessa eminenta typer (Ida, Astrid, Nanó, Julia och Caroline)! Alltså kaffestunder som pågår i timmar utan att man nästan märker det ens är bäst.

Himlen rodnade och brann varannan kväll. Viktigt att dokumentera.

En dag bjöd jag Alexandra på försenad födelsedagslunch. Vi gick till Nick's food design som serverade en så sjukt bra lunch. Alltså så många olika alternativ, inte några tråkiga eller torra sallader alls och dessutom ingick både efterrätt och kaffe. Vi åt långsamt och satt kvar i evigheter. Inte så dyrt heller, så lite tips på detta ställe.

I mitten av månaden åkte jag till Österbotten en sväng. Avhandlade ett möte med viktigt ärende, fyndade på Juthbackamarknaden, gick i svampskogen och drog på mig en feberförkylning.

Efter några dagar åkte jag tillbaka till Åbo. Blev uppassad med zucchini-burgare och gick mest runt och snörvlade eller febrade.

Ägnade en hel vecka åt att ligga i sjukstuga. Lyckades läsa ut två böcker också och gillade båda. Så två boktips här på slutet då.

Bildhuggarens dotter är en barndomsskildring av Tove Jansson som utkom 1968. Innehåller korta kapitel där vardagliga händelser gestaltas utifrån ett barns synvinkel. Kapitlen ger en inblick i det borgerligt bohemiska hemmet, där en stor del av livet kretsar Pappa Konstnären och Hans Viktiga Arbete. Gillade vissa kapitel väldigt mycket, andra lite mindre. Ibland blev det lite svårt att hänga med när fantasin och verkligheten flyter samman, men ändå läsvärd eftersom Tove Janssons språk är så hemtrevligt och finurligt.

Utan personligt ansvar (2014) är första boken jag läst av Lena Andersson. Handlar om en kvinna som blir romantiskt besatt av en idiot-narcissist. En relation som inte är pågår i flera år, men blir liksom aldrig någonting. Tycker den längtan som beskrivs i boken känns rätt osannolik, liksom att någon känner så starkt att den förmår ägna så mycket tid åt en annan person trots så lite gensvar? Ett mysterium för en pragmatiker. Gillade ändå berättelsen för att den var tidlös, hade ett vackert utstuderat språk och flikade in så skarpa iakttagelser av mänskligt beteende mellan varven. Känns som en stark kandidat för att bli en samtida klassiker. Läs vetja!

Publicerad 05.09.2016 kl. 17:26

Om hösten

Augusti har varit någon slags grubbelmånad för mig. Den senaste veckan har jag dessutom varit sjuk och rätt isolerad från omvärlden, vilket gett ännu mer tid över för grubblerier. Hösten ligger i luften och jag vet inte riktigt vad den ska föra med sig. Inte så att jag totalt tappat greppet om vad jag ska göra framöver, men framtiden är rätt oviss ändå.

I början av sommaren hade jag två grejer i huvudet: en ansökan till ytterligare en magisterlinje och att skriva klart min avhandling i mitt nuvarande ämne snabbt som attan för att förhoppningsvis kunna inleda nya studier till hösten. Men så gick det som det ibland går och jag blev inte antagen. Modet sjönk förstås en del, men på något vis har jag lyckats ignorera faktumet och fortsatt skriva ändå. Om saker och ting klaffar så är avhandlingen kanske färdigskriven i mitten av september. Alltid något.

Som tur är har jag ändå möjligheten att börja läsa lite kurser redan i höst. Och det är faktiskt vad jag ska ägna den närmaste framtiden åt, att läsa ett ämne som jag inte egentligen är antagen till. Dessvärre har jag bara möjlighet att göra det i några månader, för sedan är det dags att ta steget ut i något slags arbetsliv. Så det är en hel del oklarheter om vad som händer i framtiden, men jag försöker få grepp om situationen genom att göra upp listor på grejer jag ska fokusera på varje månad.

Eftersom hösten också är någon slags tid för nystart tänkte jag att september får bli en bra tid för att komma in i en ny träningsrutin och samtidigt ge mig i kast med mer vegansk matlagning. Ett annat av mina septembermål är att motstå begäret efter nya höstkläder, både pga dyrt och för att jag inte behöver mer kläder. Har också funderat en hel del på bloggandets vara eller icke-vara under hösten, men har liksom inte fått någon insikt i det ännu. Måste klura mera på det. Nåja, klart svamlat för idag. Nu vet ni lite om vad jag ska syssla med under hösten.

Ps. Hade tänkt skriva någon rad om böckerna jag hunnit läsa under sjukligheten också, men det får bli till annan gång pga det här blir för långt annars.

Publicerad 27.08.2016 kl. 19:54

Ålandshelg, del 2

Sent om sider tror jag det är dags för inlägg nummer två om den korta Ålandsvistelsen i juli!

På lördagseftermiddagen körde vi ut mot Järsö för att kolla in denna smala väg som slingrar fram mellan öarna. Så fint vägavsnitt att den definitivt hade lämpat sig bäst på cykel! Stannade också för att prata med en svanfamilj.

På Järsö stack vi in till Stickstugan café för att äta en glass och kolla in ett blomsterhav av pelargoner. Efter en stund vände vi återigen och styrde tillbaka mot Mariehamn.

Där blev det en kopp eftermiddagskaffe på Bagarstugan, ett café som huserar i stadens äldsta hus. Vi gick egentligen dit för att växla några ord med en särskild person, men blev också mycket överraskad över den höga mysighetsfaktorn där! Hade lätt kunnat flytta in här med. 

Sedan hoppar vi några timmar framåt och några kilometrar norrut. Efter inkvartering på ett bed and breakfast mitt i landsbygdsidyllen och lite mat i magen blev det förstås dags för besök på Kastelholms slott. 

Eftersom vi var sena hade det stängt, men det gjorde ingenting eftersom det var fritt fram att gå runt på området ändå och det bästa med besöket ändå var att klappa på fåren. Fåret på bilden blev favorit eftersom det glatt viftade på svansen när den blev klappad. Visste inte ens att får kunde göra det.

Efteråt körde vi omkring lite bland byarna och hann till och med gå ett varv längs Bomarsunds fästning, men efter det kastade vi in handduken och dukade under för natten.

På söndagen hade vi minutprogram typ. Började med att slappa vid en strand i väntan på att något skulle öppna.

Vid tolv åkte vi till Stallhagen. Testade på några ölsorter och beställde lunch. Jag åt en varmrökt laxsallad som smakade heaven. 

Efteråt hann vi in via några loppisar innan vi tog eftermiddagsfärjan hem igen. Allt som allt en kul helg ändå! Kanske borde göra om som cykelsemester om något år?

Publicerad 25.08.2016 kl. 10:49

Ålandshelg, del 1

En fredagseftermiddag i mitten av juli landsteg jag och Andreas på Åland. Eftersom det inte blivit av med några längre resor under sommaren, har det här fått bli en sommar med flera små roadtrips ochr resor istället. Så en helg på Åland, sagt och gjort.

Min kompanjon, som tycker att maten oftast är höjdpunkten med att resa, insisterade på att börja med lunch på Niska, så vi traskade iväg till sjökvarteret först av allt.

Restaurangen huserade på ett sjukt mysigt ställe med båtplåtsinredning och sjömansvibbar. Åt varsin pizza som smakade gott, men skulle ändå våga påstå att Åbo-Niska och Ekenäs-Niska är snäppet bättre.

Sedan inspekterade vi sjökvarteret, men det var rätt tomt due to tråkigt väder. Förresten, den dagen jag köper en båt, ska det vara en träbåt som liknar de som ligger förtöjda här.

Ändå fint. Efter att ha kollat på alla sjöbodar och båtskjull gick vi tillbaka in mot centrum.

Och gjorde Mariehamn på typ en kvart i regnvädret. Gillade dock skarpt den här småstadskänslan, fint att det finns ställen där storvaruhusen inte tagit över allt. Resten av kvällen satt vi hemma hos mina släktingar eftersom det regnade så ihärdigt att det inte var någon idé att hitta på någonting annat.

Nästa morgon sken solen igen! Så efter lite frukost hoppade vi i bilen och körde genom den åländska landsbygden.

Förbi massvis med kvarnar och idylliska små röda hus.

Försökte klappa på kossor, men de vill inte bli klappade : ( 

Vi åkte ut till ett färjfäste för att åka över, men färjtrafiken stod stilla under lunchen, så vi vände om och tog sikte på det andra utflyktsmålet istället.

Det blev ett besök på skeppargården Pellas, eftersom gamla hus är najs.

Förutom att fungera som museum finns det ett sommarcafé i gården, så vi avnjöt en kopp förmiddagskaffe i ett flott 1800-taligt rum.

Tips tips på detta ställe. Se hur fint! Extra plus för goda hembakade kakor och självbetjäningsloppis på gården. Och sen åkte vi vidare, men det kollar vi på en annan gång.

Publicerad 17.08.2016 kl. 13:58

Saker att lyssna på och läsa

Mitt magisterarbete står för tillfället stilla av olika orsaker, så idag tänkte jag sammanfatta några bra grejer jag lyssnat på och läst under sommaren. 

skärmdump härifrån (bild: centralkriminalpolisen)

Till att börja med: Knapphandlarens hämnd - en poddserie om händelserna och utredningarna kring en kraftfull bomb som sprängde i Jakobstad år 1999. Tycker att Svenska Yle för en gångs skull verkligen har lyckats göra något riktigt bra. Podden håller hög kvalitet och går i samma stuk som P3 Dokumentär. Gillar att det lokala skiner igenom också. Eftersom jag är uppvuxen i närheten har jag några svaga minnen från händelsen, men minns nästan bara bilder från artiklar i lokaltidningen och skvallret om kroppsdelar som flög åt olika håll, så det var rätt intressant att få läsa om vad som egentligen hände.

Och vidare i poddjungeln: Folkets podd. Har nämnts några gånger på Ratata redan, men det gör väl inget. Folkets podd görs i samarbete med Förlaget och består av fyra unga människor som pratar kultur, sex och samhälle. Gillar starkt initiativet! Bra lättsam underhållning och fin blandning av seriöst och mindre seriöst. Dock inte så starka politiska poänger kan jag tycka (möjligen jag som är för krävande här pga studerat finländsk politik och förvaltning i fem år), men det gör inte så mycket.

Vidare till sommarpraten! Upplever nästan att P1:s sommarprat överlag varit sämre i år, men några bra har jag lyssnat på ändå. De som engagerat mig mest är Sara Mohammads prat om hedersrelaterat våld, Ulrika Roglands om nätgrooming, Parul Sharmas om mänskliga rättigheter, Gunhild Stordalens om miljöaktivism och Tom Malmqvists om död och sorg.

Vidare till bra grejer att läsa. Först ut två nya Ratata-bloggar jag ramlat över, Bortom Levanten och Kulturvis. Den tidigare analyserar händelser och konflikter i Mellanöstern och Nordafrika. Den senare kommer att bli en kollektiv kulturblogg. Kul påhitt!

Och slutligen en populärvetenskaplig bok om naturvetenskaperna som jag läst nyligen. En kort historik över nästan allting av Bill Bryson (2014) är ungefär precis det som titeln föreskriver. Det här boken har lärt mig oändligt mycket om vår plats i universum, vårt solsystem, atomerna, grundämnena, jordens historia och utveckling, plattektonik och jordens uppbyggnad, meteoritnerslag och massutdöenden, vulkaner, lufttryck, bergarter, havsbottnar, atmosfärer, magnetfält, istider, livets uppkomst, evolutionen, djurarters utveckling, fossil, människans histora, bakterier, celler, DNA och you name it. Den är förvånansvärt mångsidig och pedagogisk, utan att bli tråkig. Är ni det minsta intresserade av vad vi människor egentligen är och vad vi egentligen vet (och inte alls vet!) om den här världen, läs den här boken. Innehåller dessutom mycket rolig kuriosa om vetenskapsmännen och -kvinnorna.

Publicerad 11.08.2016 kl. 18:44

Cafe Kakola och fängelseutställning

Det känns verkligen som om det är det sista av sommaren som klämtar just nu? Fastän sensommaren borde hålla på en vecka eller två ännu? Tänkte i alla fall ge ett Åbo-sommartips, ifall någon som läser ännu vill maxa lite sommar i den här stan.

Vid det tidigare fängelseområdet på Kakolabacken mitt i Åbo centrum har ett supermysigt cafe sommaröppet. Det finns i en av de mindre byggnaderna på området och är öppet dagligen under sommaren.

En torsdagseftermiddag någon gång i början av juli gick jag dit med Andreas. Vi drack kaffe i ett så här flott rum och testade också deras Kakola-bakelse, den var om nom och påminde liksom om runebergstårta kanske? Bra grej är i alla fall att det inte är så fruktansvärt dyrt och att de också har uteplatser. Så tips tips!

Sedan tittade vi på deras fotoutställning i en tidigare stallbyggnad. En fascinerande historia om hur vardaglivet såg ut på fängelse i början av 1900-talet. Läste om hur fångarna svalde rakblad för att få komma till sjukstugan, hur de fixade sin egen riviera och hur mycket sten de bröt. En helt egen värld skild från det omgivande samhället helt enkelt. Känner verkligen att jag har noll insyn i hur ett kriminellt liv artat och artar sig, så det är säkert rätt bra med en liten reality check emellanåt. Själva kriminaliteten har ju inte försvunnit någonstans.

Vi vandrade omkring en stund på området, kollade på rivieragropen och sen gick vi hemåt igen.

Publicerad 07.08.2016 kl. 11:15

Ett oväntat sommarlov

I två veckor har jag gjort ganska lite och därför har tiden stått stilla här inne också. Jag tog oväntat ett två veckors sommarlov när jag åkte hem i mitten av juli. När vädret var perfekt, exakt varenda en i min familj gick i semesterbubblan och jag ändå inte hade tillgång till något statistikprogram under tiden gick det helt enkelt inte bara att låta bli, utan jag stängde ut allt vad studier och jobb heter jag med. Och sommarlov var ju värsta bästa grejen som hänt på år och dagar! 

Jag har hängt med familjen, träffat släkten, pratat ikapp med vänner, simmat ovanligt mycket, läst bra böcker, bastat, suttit vid havet en hel del och tagit några stadsturer mellan varven. Hade ingen aning om att jag kanske behövde lite ledigt, men tror verkligen att det gjorde susen. För känner mig nästan lite pånyttfödd den här veckan, nu när jag börjar hitta tillbaka till en vardag igen. Bra grej ändå att det är sensommar ett bra tag ännu och att det finns tid för lite parkäng och simturer ännu.

Publicerad 03.08.2016 kl. 21:24

Den blommande balkongen och den lilla bänken

Saker jag gillar just nu: att ha en balkong. I våras hade jag varken ork eller lust med att plantera grejer och vande mig vid tanken på en grå sommarbalkong istället. Men så i maj sattes några frön slingerkrasse ändå och jag inhandlade ett gäng sekunda blommor från någon trädgårdshandel och nu ba bam bom har vi en prunkande balkong. Hortensian har blommat upp med en ny gren och paprikaplantorna min mor gav mig dog visste inte, fastän vi glömt att vattna dem och allt annat tio gånger.

Den skrangliga lastpallsbänken i hörnet är förresten vårt gamla soffbord som fått nytt liv. Det är inte den vackraste, men man kan sitta eller halvligga på den ett tag i alla fall och därför är den rätt bra ändå. Fint är det i alla fall, att ha ett litet sommarrum när stadsvistelsen blivit längre än tänkt. Oh well, snart blir det avbrott med spontanresa till Åland och efter det blir det några veckor i Österbotten åtminstone.

Publicerad 11.07.2016 kl. 19:52

Slottsruiner och sommarteater

I söndags befann jag mig i Raseborg för första gången i mitt 24-åriga liv eftersom Miilo hade styrt ihop en bloggträff. Vi skulle luncha vid Slottsknektens stuga, kolla in slottsruinerna och se på Raseborgs sommarteaters uppsättning av Sound of Music. Bra upplägg för en söndag!

Jag och det här eminenta och finurliga sällskapet (Julia och Ida) hade kört dit tillsammans från Åbo. Bra grej att Julia kunde visa vägen, annars hade vi nog aldrig hittat fram hehe.

Vi mötte upp med resten av gänget och åt en svingod lunch på Slottsknektens stuga. Rekommenderar verkligen en lunch där om ni har vägarna förbi! Vi avhandlade allt möjligt, men tiden sprang iväg och plötsligt blev det dags att packa ihop inför slottsvandringen.

För att få känsla för de riktiga upplevelseresorna som görs vid ruinerna blev vi instruerade att byta kläder.

Till så här fina medeltida slottsdräkter. Här är Fia och Miilo!

Mot slottet!

Där traskade vi omkring och fick höra historien om slottets olika delar, om alla som arbetade där och hur det såg ut. Kuriosa: de som arbetade i slottet fick delvis betalt i öl och de yngsta arbetarna var 12 år gamla. Vi blev också bjudna på kaffe och efterrätt i en av slottssalarna.

Sedan övergav vi borgen och traskade iväg mot teaterföreställningen istället, i mer tidsenliga kläder förstås. Här är åtminstone en sista bild på alla som var med. Väldigt glad över att få hänga med sådana här kloka och begåvade människor.

Och fanfarer till Raseborgs sommarteater som gav en riktigt högklassig uppsättning av Sound of Music också. Tog inga bilder (osäkert om man får?), men om ni gillar teater och har möjlighet att gå, så rekommenderar jag verkligen den. Allt som allt en väldigt fin söndag, tack Miilo och Ratata för det!

Publicerad 09.07.2016 kl. 09:39

Midsommarhelgen II

Midsommarsöndagen sken solen och himlen var himmelskt blå, så vi bestämde oss för att ta oss allra längst ut i skärgården med hela min familj. Vi huserade i fiskarstugan som min släkt använt sedan 1930-talet, grillade till lunch och klippte gräs. Sedan vandrade vi omkring på den klippiga remsan på baksidan av ön och blickade ut mot bottenvikshorisonten innan vi åkte hem igen. Har lovat mig själv att snart tillbringa mera tid i den här steniga skärgårdsmiljön för det är en av världens bästa platser for sure.

Publicerad 06.07.2016 kl. 20:18

Sommarens möbelfynd

I över ett år har jag irriterat mig på det egengjorda soffbordet av lastpallar som stått i vårt vardagsrum tidigare. Det passade in fint i vårt förra hem där vardagsrummet var större, men i det nuvarande hemmet har det bara stått som en stor, bastant kloss mitt på golvet och gjort rummet helt oframkomligt. Så i början av sommaren hängde jag som en hök över tori.fi i några veckor och spanade efter något förmånligt bord.

Det här bordet seglade in på sidan efter ett tag och eftersom det var både förmånligt och betydligt mindre än det tidigare slog jag till. Och så här fint och luftigt blev det efter att bordet fick flytta in! Dessutom kan man nu gå omkring i rummet, vilket ju är rätt praktiskt ändå. Lastpallsbordet slängde vi förresten inte ens. Hjulen återanvändes till en annan grej och bordsdelen sågade vi av och gjorde till en prima liten bänk på balkongen. Lätt sommarens bästa fynd ändå!

Publicerad 04.07.2016 kl. 21:42

Midsommarhelgen

Här vare sommartakt i bloggen! De senaste veckorna har jag pendlat en hel del mellan olika ställen, jobbat alla vardagar och firat midsommar såklart, så glömde liksom bort hela bloggalltet ett tag. Men sen tänker  jag att det får va lite halvtakt på bloggandet så här under sommaren, det finns ju så mycket annat att göra än att stirra in dataskärmar.

Här ovan kan i alla fall en drös fiskebilder från förra torsdagen beskådas. Under midsommarhelgen spenderades en hel del tid på hav och vatten (både fiskandes och färdandes), dessutom grillades det till de flesta måltider och alla nätter sovs i olika sommarstugor, så det blev en sjukt najs helg. 

Och annars då? Jag jobbade min sista riktiga arbetsdag idag och nästa vecka ska jag börja skriva avhandling på allvar. Under helgen ska jag styra upp en sista stor jobbgrej och sedan blir det bloggträff i Raseborg (!), så livet är rätt fint. Nu kan liksom sommaren börja for real : ))))))))))

Publicerad 30.06.2016 kl. 21:08

Enkel och somrig lunchlåda

Kanske är vi fler som gör lunchlådor till sommarjobbet och behöver inspiration? Här kommer i alla fall ett lunchlåde-tips lastat! För de senaste veckorna har jag gjort rätt många lunchlådor och hittat en favorit som uppfyller samtliga av mina krav på lunchlådemat (dvs gott, få ingredienser, snabblagat, enkelt och något som kan ätas kallt); nämligen en pastasallad med somriga smaker.

Den innehåller bara:

  • En nektarin
  • En bit gurka
  • Några körsbärstomater eller en stor vanlig tomat
  • Fyra skivor halloumi
  • Två matskedar pesto
  • En stor näve pasta

Gör så här: hacka nektarinen, gurkan och tomaterna i små bitar. Stek halloumin och hacka i mindre bitar när den är klar. Blanda alltsammans. Koka en näve pasta och blanda i pastan med två matskedar pesto till sist. Tadaa, världens enklaste sallad som smakar gott och mättar! 

Ibland sätter jag till någon matsked av någon god salladsdressing också, och när jag tröttnar på den här versionen byter jag ut någon ingrediens och tillsätter avokado, melon eller babyspenat istället. 

Vad gör ni för snabba lunchlådor?

Publicerad 12.06.2016 kl. 21:46

Syrenblom och en pojkvasker

För två veckor återupptäckte jag mitt äldsta objektiv på 18-135 mm. Det har hängt med mig i nio år och är rätt skamfilat (eller har det alltid har varit så här dåligt??), så jag har knappt använt det alls de senaste två åren. Men det fixar ändå en nästan gammal analog oskärpa och drömska ljusinsläpp, så en av mina grejer i sommar är att börja använda det här objektivet igen. 

Publicerad 11.06.2016 kl. 10:20

En tavelvägg

I helgen spikade jag upp en tavelvägg. Eller hängde upp ett gäng tavlor på befintliga spikar rättare sagt, men resultatet är hur som helst en liten tavelvägg. Kompositionen är kanske inte den vackraste, men man tager de spikhål man haver. Vågar inte borra mer i väggarna pga så många hål överallt från förut.

Där hänger bland annat en poster från Artek som föreställer Aaltos Stool 60 och en kronologisk följd av de möbler han designat. Till höger om den en liten broderad tavla som jag köpt på loppis för 1,50 euro. Högst upp finns lite blått omslagspapper från Marimekko inramat och nedanför den en svartvit karta över Helsingfors.

Några tavlor har hängt där ett tag, men alltihopet kändes mer komplett när vi hängde upp den gula postern också. Jag fick den i födelsedagspresent av Andreas för tre veckor sedan. Den heter Macrography 4 och är gjord av Playtype från the poster club. Så fin, enkel och lekfull att den smälter i mina ögon typ. 

Nästa grej som ska upp på mina väggar är kanske en riktig tavla tänker jag, men det kan hända att det blir först i en avlägsen framtid. Så här får det i alla fall se ut just nu. Och nu ska jag äta dadlar och designa en enkät, adjö adjö.

Publicerad 07.06.2016 kl. 20:16

EMILY / 24 / ÅBO, FINLAND

Österbottning, finlandssvensk och statsvetenskapsstudent. Är framåt, driven och kreativ. Gillar inredning, 60-tal, second hand, resor och nya idéer. Fotograferar nonstop. je est un autre är min kreativa fristad.

>> emily.sundqvist@gmail.com