Ålandshelg, del 2

Sent om sider tror jag det är dags för inlägg nummer två om den korta Ålandsvistelsen i juli!

På lördagseftermiddagen körde vi ut mot Järsö för att kolla in denna smala väg som slingrar fram mellan öarna. Så fint vägavsnitt att den definitivt hade lämpat sig bäst på cykel! Stannade också för att prata med en svanfamilj.

På Järsö stack vi in till Stickstugan café för att äta en glass och kolla in ett blomsterhav av pelargoner. Efter en stund vände vi återigen och styrde tillbaka mot Mariehamn.

Där blev det en kopp eftermiddagskaffe på Bagarstugan, ett café som huserar i stadens äldsta hus. Vi gick egentligen dit för att växla några ord med en särskild person, men blev också mycket överraskad över den höga mysighetsfaktorn där! Hade lätt kunnat flytta in här med. 

Sedan hoppar vi några timmar framåt och några kilometrar norrut. Efter inkvartering på ett bed and breakfast mitt i landsbygdsidyllen och lite mat i magen blev det förstås dags för besök på Kastelholms slott. 

Eftersom vi var sena hade det stängt, men det gjorde ingenting eftersom det var fritt fram att gå runt på området ändå och det bästa med besöket ändå var att klappa på fåren. Fåret på bilden blev favorit eftersom det glatt viftade på svansen när den blev klappad. Visste inte ens att får kunde göra det.

Efteråt körde vi omkring lite bland byarna och hann till och med gå ett varv längs Bomarsunds fästning, men efter det kastade vi in handduken och dukade under för natten.

På söndagen hade vi minutprogram typ. Började med att slappa vid en strand i väntan på att något skulle öppna.

Vid tolv åkte vi till Stallhagen. Testade på några ölsorter och beställde lunch. Jag åt en varmrökt laxsallad som smakade heaven. 

Efteråt hann vi in via några loppisar innan vi tog eftermiddagsfärjan hem igen. Allt som allt en kul helg ändå! Kanske borde göra om som cykelsemester om något år?

Publicerad igår kl. 10:49

Ålandshelg, del 1

En fredagseftermiddag i mitten av juli landsteg jag och Andreas på Åland. Eftersom det inte blivit av med några längre resor under sommaren, har det här fått bli en sommar med flera små roadtrips ochr resor istället. Så en helg på Åland, sagt och gjort.

Min kompanjon, som tycker att maten oftast är höjdpunkten med att resa, insisterade på att börja med lunch på Niska, så vi traskade iväg till sjökvarteret först av allt.

Restaurangen huserade på ett sjukt mysigt ställe med båtplåtsinredning och sjömansvibbar. Åt varsin pizza som smakade gott, men skulle ändå våga påstå att Åbo-Niska och Ekenäs-Niska är snäppet bättre.

Sedan inspekterade vi sjökvarteret, men det var rätt tomt due to tråkigt väder. Förresten, den dagen jag köper en båt, ska det vara en träbåt som liknar de som ligger förtöjda här.

Ändå fint. Efter att ha kollat på alla sjöbodar och båtskjull gick vi tillbaka in mot centrum.

Och gjorde Mariehamn på typ en kvart i regnvädret. Gillade dock skarpt den här småstadskänslan, fint att det finns ställen där storvaruhusen inte tagit över allt. Resten av kvällen satt vi hemma hos mina släktingar eftersom det regnade så ihärdigt att det inte var någon idé att hitta på någonting annat.

Nästa morgon sken solen igen! Så efter lite frukost hoppade vi i bilen och körde genom den åländska landsbygden.

Förbi massvis med kvarnar och idylliska små röda hus.

Försökte klappa på kossor, men de vill inte bli klappade : ( 

Vi åkte ut till ett färjfäste för att åka över, men färjtrafiken stod stilla under lunchen, så vi vände om och tog sikte på det andra utflyktsmålet istället.

Det blev ett besök på skeppargården Pellas, eftersom gamla hus är najs.

Förutom att fungera som museum finns det ett sommarcafé i gården, så vi avnjöt en kopp förmiddagskaffe i ett flott 1800-taligt rum.

Tips tips på detta ställe. Se hur fint! Extra plus för goda hembakade kakor och självbetjäningsloppis på gården. Och sen åkte vi vidare, men det kollar vi på en annan gång.

Publicerad 17.08.2016 kl. 13:58

Saker att lyssna på och läsa

Mitt magisterarbete står för tillfället stilla av olika orsaker, så idag tänkte jag sammanfatta några bra grejer jag lyssnat på och läst under sommaren. 

skärmdump härifrån (bild: centralkriminalpolisen)

Till att börja med: Knapphandlarens hämnd - en poddserie om händelserna och utredningarna kring en kraftfull bomb som sprängde i Jakobstad år 1999. Tycker att Svenska Yle för en gångs skull verkligen har lyckats göra något riktigt bra. Podden håller hög kvalitet och går i samma stuk som P3 Dokumentär. Gillar att det lokala skiner igenom också. Eftersom jag är uppvuxen i närheten har jag några svaga minnen från händelsen, men minns nästan bara bilder från artiklar i lokaltidningen och skvallret om kroppsdelar som flög åt olika håll, så det var rätt intressant att få läsa om vad som egentligen hände.

Och vidare i poddjungeln: Folkets podd. Har nämnts några gånger på Ratata redan, men det gör väl inget. Folkets podd görs i samarbete med Förlaget och består av fyra unga människor som pratar kultur, sex och samhälle. Gillar starkt initiativet! Bra lättsam underhållning och fin blandning av seriöst och mindre seriöst. Dock inte så starka politiska poänger kan jag tycka (möjligen jag som är för krävande här pga studerat finländsk politik och förvaltning i fem år), men det gör inte så mycket.

Vidare till sommarpraten! Upplever nästan att P1:s sommarprat överlag varit sämre i år, men några bra har jag lyssnat på ändå. De som engagerat mig mest är Sara Mohammads prat om hedersrelaterat våld, Ulrika Roglands om nätgrooming, Parul Sharmas om mänskliga rättigheter, Gunhild Stordalens om miljöaktivism och Tom Malmqvists om död och sorg.

Vidare till bra grejer att läsa. Först ut två nya Ratata-bloggar jag ramlat över, Bortom Levanten och Kulturvis. Den tidigare analyserar händelser och konflikter i Mellanöstern och Nordafrika. Den senare kommer att bli en kollektiv kulturblogg. Kul påhitt!

Och slutligen en populärvetenskaplig bok om naturvetenskaperna som jag läst nyligen. En kort historik över nästan allting av Bill Bryson (2014) är ungefär precis det som titeln föreskriver. Det här boken har lärt mig oändligt mycket om vår plats i universum, vårt solsystem, atomerna, grundämnena, jordens historia och utveckling, plattektonik och jordens uppbyggnad, meteoritnerslag och massutdöenden, vulkaner, lufttryck, bergarter, havsbottnar, atmosfärer, magnetfält, istider, livets uppkomst, evolutionen, djurarters utveckling, fossil, människans histora, bakterier, celler, DNA och you name it. Den är förvånansvärt mångsidig och pedagogisk, utan att bli tråkig. Är ni det minsta intresserade av vad vi människor egentligen är och vad vi egentligen vet (och inte alls vet!) om den här världen, läs den här boken. Innehåller dessutom mycket rolig kuriosa om vetenskapsmännen och -kvinnorna.

Publicerad 11.08.2016 kl. 18:44

Cafe Kakola och fängelseutställning

Det känns verkligen som om det är det sista av sommaren som klämtar just nu? Fastän sensommaren borde hålla på en vecka eller två ännu? Tänkte i alla fall ge ett Åbo-sommartips, ifall någon som läser ännu vill maxa lite sommar i den här stan.

Vid det tidigare fängelseområdet på Kakolabacken mitt i Åbo centrum har ett supermysigt cafe sommaröppet. Det finns i en av de mindre byggnaderna på området och är öppet dagligen under sommaren.

En torsdagseftermiddag någon gång i början av juli gick jag dit med Andreas. Vi drack kaffe i ett så här flott rum och testade också deras Kakola-bakelse, den var om nom och påminde liksom om runebergstårta kanske? Bra grej är i alla fall att det inte är så fruktansvärt dyrt och att de också har uteplatser. Så tips tips!

Sedan tittade vi på deras fotoutställning i en tidigare stallbyggnad. En fascinerande historia om hur vardaglivet såg ut på fängelse i början av 1900-talet. Läste om hur fångarna svalde rakblad för att få komma till sjukstugan, hur de fixade sin egen riviera och hur mycket sten de bröt. En helt egen värld skild från det omgivande samhället helt enkelt. Känner verkligen att jag har noll insyn i hur ett kriminellt liv artat och artar sig, så det är säkert rätt bra med en liten reality check emellanåt. Själva kriminaliteten har ju inte försvunnit någonstans.

Vi vandrade omkring en stund på området, kollade på rivieragropen och sen gick vi hemåt igen.

Publicerad 07.08.2016 kl. 11:15

Ett oväntat sommarlov

I två veckor har jag gjort ganska lite och därför har tiden stått stilla här inne också. Jag tog oväntat ett två veckors sommarlov när jag åkte hem i mitten av juli. När vädret var perfekt, exakt varenda en i min familj gick i semesterbubblan och jag ändå inte hade tillgång till något statistikprogram under tiden gick det helt enkelt inte bara att låta bli, utan jag stängde ut allt vad studier och jobb heter jag med. Och sommarlov var ju värsta bästa grejen som hänt på år och dagar! 

Jag har hängt med familjen, träffat släkten, pratat ikapp med vänner, simmat ovanligt mycket, läst bra böcker, bastat, suttit vid havet en hel del och tagit några stadsturer mellan varven. Hade ingen aning om att jag kanske behövde lite ledigt, men tror verkligen att det gjorde susen. För känner mig nästan lite pånyttfödd den här veckan, nu när jag börjar hitta tillbaka till en vardag igen. Bra grej ändå att det är sensommar ett bra tag ännu och att det finns tid för lite parkäng och simturer ännu.

Publicerad 03.08.2016 kl. 21:24

Den blommande balkongen och den lilla bänken

Saker jag gillar just nu: att ha en balkong. I våras hade jag varken ork eller lust med att plantera grejer och vande mig vid tanken på en grå sommarbalkong istället. Men så i maj sattes några frön slingerkrasse ändå och jag inhandlade ett gäng sekunda blommor från någon trädgårdshandel och nu ba bam bom har vi en prunkande balkong. Hortensian har blommat upp med en ny gren och paprikaplantorna min mor gav mig dog visste inte, fastän vi glömt att vattna dem och allt annat tio gånger.

Den skrangliga lastpallsbänken i hörnet är förresten vårt gamla soffbord som fått nytt liv. Det är inte den vackraste, men man kan sitta eller halvligga på den ett tag i alla fall och därför är den rätt bra ändå. Fint är det i alla fall, att ha ett litet sommarrum när stadsvistelsen blivit längre än tänkt. Oh well, snart blir det avbrott med spontanresa till Åland och efter det blir det några veckor i Österbotten åtminstone.

Publicerad 11.07.2016 kl. 19:52

Slottsruiner och sommarteater

I söndags befann jag mig i Raseborg för första gången i mitt 24-åriga liv eftersom Miilo hade styrt ihop en bloggträff. Vi skulle luncha vid Slottsknektens stuga, kolla in slottsruinerna och se på Raseborgs sommarteaters uppsättning av Sound of Music. Bra upplägg för en söndag!

Jag och det här eminenta och finurliga sällskapet (Julia och Ida) hade kört dit tillsammans från Åbo. Bra grej att Julia kunde visa vägen, annars hade vi nog aldrig hittat fram hehe.

Vi mötte upp med resten av gänget och åt en svingod lunch på Slottsknektens stuga. Rekommenderar verkligen en lunch där om ni har vägarna förbi! Vi avhandlade allt möjligt, men tiden sprang iväg och plötsligt blev det dags att packa ihop inför slottsvandringen.

För att få känsla för de riktiga upplevelseresorna som görs vid ruinerna blev vi instruerade att byta kläder.

Till så här fina medeltida slottsdräkter. Här är Fia och Miilo!

Mot slottet!

Där traskade vi omkring och fick höra historien om slottets olika delar, om alla som arbetade där och hur det såg ut. Kuriosa: de som arbetade i slottet fick delvis betalt i öl och de yngsta arbetarna var 12 år gamla. Vi blev också bjudna på kaffe och efterrätt i en av slottssalarna.

Sedan övergav vi borgen och traskade iväg mot teaterföreställningen istället, i mer tidsenliga kläder förstås. Här är åtminstone en sista bild på alla som var med. Väldigt glad över att få hänga med sådana här kloka och begåvade människor.

Och fanfarer till Raseborgs sommarteater som gav en riktigt högklassig uppsättning av Sound of Music också. Tog inga bilder (osäkert om man får?), men om ni gillar teater och har möjlighet att gå, så rekommenderar jag verkligen den. Allt som allt en väldigt fin söndag, tack Miilo och Ratata för det!

Publicerad 09.07.2016 kl. 09:39

Midsommarhelgen II

Midsommarsöndagen sken solen och himlen var himmelskt blå, så vi bestämde oss för att ta oss allra längst ut i skärgården med hela min familj. Vi huserade i fiskarstugan som min släkt använt sedan 1930-talet, grillade till lunch och klippte gräs. Sedan vandrade vi omkring på den klippiga remsan på baksidan av ön och blickade ut mot bottenvikshorisonten innan vi åkte hem igen. Har lovat mig själv att snart tillbringa mera tid i den här steniga skärgårdsmiljön för det är en av världens bästa platser for sure.

Publicerad 06.07.2016 kl. 20:18

Sommarens möbelfynd

I över ett år har jag irriterat mig på det egengjorda soffbordet av lastpallar som stått i vårt vardagsrum tidigare. Det passade in fint i vårt förra hem där vardagsrummet var större, men i det nuvarande hemmet har det bara stått som en stor, bastant kloss mitt på golvet och gjort rummet helt oframkomligt. Så i början av sommaren hängde jag som en hök över tori.fi i några veckor och spanade efter något förmånligt bord.

Det här bordet seglade in på sidan efter ett tag och eftersom det var både förmånligt och betydligt mindre än det tidigare slog jag till. Och så här fint och luftigt blev det efter att bordet fick flytta in! Dessutom kan man nu gå omkring i rummet, vilket ju är rätt praktiskt ändå. Lastpallsbordet slängde vi förresten inte ens. Hjulen återanvändes till en annan grej och bordsdelen sågade vi av och gjorde till en prima liten bänk på balkongen. Lätt sommarens bästa fynd ändå!

Publicerad 04.07.2016 kl. 21:42

Midsommarhelgen

Här vare sommartakt i bloggen! De senaste veckorna har jag pendlat en hel del mellan olika ställen, jobbat alla vardagar och firat midsommar såklart, så glömde liksom bort hela bloggalltet ett tag. Men sen tänker  jag att det får va lite halvtakt på bloggandet så här under sommaren, det finns ju så mycket annat att göra än att stirra in dataskärmar.

Här ovan kan i alla fall en drös fiskebilder från förra torsdagen beskådas. Under midsommarhelgen spenderades en hel del tid på hav och vatten (både fiskandes och färdandes), dessutom grillades det till de flesta måltider och alla nätter sovs i olika sommarstugor, så det blev en sjukt najs helg. 

Och annars då? Jag jobbade min sista riktiga arbetsdag idag och nästa vecka ska jag börja skriva avhandling på allvar. Under helgen ska jag styra upp en sista stor jobbgrej och sedan blir det bloggträff i Raseborg (!), så livet är rätt fint. Nu kan liksom sommaren börja for real : ))))))))))

Publicerad 30.06.2016 kl. 21:08

Enkel och somrig lunchlåda

Kanske är vi fler som gör lunchlådor till sommarjobbet och behöver inspiration? Här kommer i alla fall ett lunchlåde-tips lastat! För de senaste veckorna har jag gjort rätt många lunchlådor och hittat en favorit som uppfyller samtliga av mina krav på lunchlådemat (dvs gott, få ingredienser, snabblagat, enkelt och något som kan ätas kallt); nämligen en pastasallad med somriga smaker.

Den innehåller bara:

  • En nektarin
  • En bit gurka
  • Några körsbärstomater eller en stor vanlig tomat
  • Fyra skivor halloumi
  • Två matskedar pesto
  • En stor näve pasta

Gör så här: hacka nektarinen, gurkan och tomaterna i små bitar. Stek halloumin och hacka i mindre bitar när den är klar. Blanda alltsammans. Koka en näve pasta och blanda i pastan med två matskedar pesto till sist. Tadaa, världens enklaste sallad som smakar gott och mättar! 

Ibland sätter jag till någon matsked av någon god salladsdressing också, och när jag tröttnar på den här versionen byter jag ut någon ingrediens och tillsätter avokado, melon eller babyspenat istället. 

Vad gör ni för snabba lunchlådor?

Publicerad 12.06.2016 kl. 21:46

Syrenblom och en pojkvasker

För två veckor återupptäckte jag mitt äldsta objektiv på 18-135 mm. Det har hängt med mig i nio år och är rätt skamfilat (eller har det alltid har varit så här dåligt??), så jag har knappt använt det alls de senaste två åren. Men det fixar ändå en nästan gammal analog oskärpa och drömska ljusinsläpp, så en av mina grejer i sommar är att börja använda det här objektivet igen. 

Publicerad 11.06.2016 kl. 10:20

En tavelvägg

I helgen spikade jag upp en tavelvägg. Eller hängde upp ett gäng tavlor på befintliga spikar rättare sagt, men resultatet är hur som helst en liten tavelvägg. Kompositionen är kanske inte den vackraste, men man tager de spikhål man haver. Vågar inte borra mer i väggarna pga så många hål överallt från förut.

Där hänger bland annat en poster från Artek som föreställer Aaltos Stool 60 och en kronologisk följd av de möbler han designat. Till höger om den en liten broderad tavla som jag köpt på loppis för 1,50 euro. Högst upp finns lite blått omslagspapper från Marimekko inramat och nedanför den en svartvit karta över Helsingfors.

Några tavlor har hängt där ett tag, men alltihopet kändes mer komplett när vi hängde upp den gula postern också. Jag fick den i födelsedagspresent av Andreas för tre veckor sedan. Den heter Macrography 4 och är gjord av Playtype från the poster club. Så fin, enkel och lekfull att den smälter i mina ögon typ. 

Nästa grej som ska upp på mina väggar är kanske en riktig tavla tänker jag, men det kan hända att det blir först i en avlägsen framtid. Så här får det i alla fall se ut just nu. Och nu ska jag äta dadlar och designa en enkät, adjö adjö.

Publicerad 07.06.2016 kl. 20:16

Sommarlistan

Vad ska du göra i sommar?
På min fritid ska jag hänga med vänner och familj, ligga i parker och spela kubb, sitta på uteserveringar, roadtrippa, sitta vid stranden och bada, cykla långt om kvällarna, bada bastu och grilla, paddla och hänga på sommarstugor, plocka blommor och sådant. Men mest av allt ska jag jobba/studera.

Ska du åka någonstans?
Ska inte resa utomlands, men tänkte roadtrippa en del! Ser väldans fram emot det också.

Hur länge ska du vara ledig?
Jag kommer inte att vara ledig alls, utan jag ska jobba/studera exakt hela sommaren. Gör praktik till början av juli och därefter arbetar jag med min magisteravhandling på heltid. Målet är att skriva hela avhandlingen under sommaren, så får verkligen köra med hårt tempo.

Vad vill du verkligen hinna med?
Magisteravhandlingen. Men jag vill också hinna med att vara ute mycket, hänga med kompisar och liksom bara vara under kvällarna. Ni vet, cykla på nattdopp och spontangrilla någonstans. Och leva skärgårdsliv vill jag också hinna göra några dagar!

Vad tror du egentligen att du kommer göra?
Tror faktiskt att jag kommer att fixa avhandlingen, har stenhård självdisciplin och är dessutom sjukt inspirerad av arbetet. Men med slappandet och carpe diemandet vet jag inte? Alla jag känner kommer säkert att vara utspridda i olika delar av landet och därför kanske det blir svårt att hänga så mycket som man vill?

Vad ser du mest fram emot?
Att få jobba med ett eget projekt! Känns så lyxigt att få bestämma arbetstider etc och att kunna jobba lite var som helst. Ser också fram emot att bo på fastland hela sommaren och inte sitta fast på ett fartyg.

Vad kan gå fel?
Att jag inte kommer in på utbildningen jag sökt till under våren.

Vem kommer du vara mest med?
Andreas säkert.

Vad kommer du lägga mest pengar på?
Mat, bilförsäkringar, bensin och smågrejer som gör livet roligare att leva.

Vad kommer du köpa inför sommaren?
Ville köpa nytt kamerahus, men tror inte jag har råd. Men en ny bikini kanske?

Kommer du använda den?
Såklart.

Kommer du bli brun?
Lite. Om jag får sola svinmånga dagar. Har svårt att bli brun, men sen sitter färgen rätt länge när den väl sätter sig.

Vad vill du säga till ditt sommar-jag?
Att leva i stunden och ha kul, inte oroa mig eller fundera för mycket på hösten/vintern.

Vad kommer du äta?
Glass, nypotatis, grillmat, inhemskt odlade grönsaker i mängder och jordgubbar.

Vad kommer du dricka?
Kalla drinkar med gin och mynta, rosévin och vatten.

Vad kommer göra den här sommren extra bra?
Att jag har så stor frihet gällande arbetet med avhandlingen. Behöver liksom inte vara på någon viss plats någon viss tid.

Vad kommer du ha på dig?
Solhattar, crop tops, shorts, jumpsuits, blommiga grejer och sandaler.

Hur kommer du att göra dig illa?
På nässlor och myggbett.

Vad oroar du dig för?
Orkar inte oroa mig.

Vad kommer bli extra speciellt i år?
Att jag ska vara i Åbo en stor del av sommaren.

Hur kommer du minnas din sommar sen i september?
Som den första sommaren på länge när jag inte arbetar på ett fartyg och den sista sommaren jag studerar?

Publicerad 05.06.2016 kl. 18:48

En lördag i Helsingfors

I lördags åkte jag och Andreas på dagsutflykt till Helsingfors. Den staden är liksom ett halvt mysterium för mig. För sisådär fem-sex år sedan var jag där rätt ofta, men de senaste åren har jag knappt varit där alls och jag har jäkligt dålig koll på stan, så en utflykt var verkligen på sin plats.

När vi kom fram var det ruggigt och kallt, så vi började med att inhandla varsin tröja för att ej frysa ihjäl. Sedan tog vi sikte på Berghäll för att inspektera what all the fuss was about.

Vi gick i små second hand-butiker och kollade på allt som såg spännande ut. 

Och insöp syrendoften.

Och gillade färgglada portar och elskåp. Stadsdelen fick helt klart godkänt av oss.

Sedan märkte vi på att det var Siivouspäivä och att folk sålde kläder i alla parker och gathörn, så vi ägnade en timme åt att kolla in det. Har kanske aldrig fyndat så mycket bra grejer så billigt så snabbt tror jag.

Sedan var klockan plötsligt rätt mycket och vi hann liksom aldrig ens gå till de ställen vi hade planerat att hinna emd, men så blir det ibland. Så istället sökte vi upp ett matställe, väntade på mat, åt mat och hoppade på spårvagn till andra sidan av stan. 

För nästa stopp blev designmuseum.

De hade bland annat en utställning om Eero Aarnio som jag verkligen gillade. Jag är ju lite extra förtjust i designerstolar, så en utställning om Åskbollens och Pastillens skapare gick verkligen hem hos mig. Önskar dock att det hade varit lite större och att vi hade haft mer tid på oss.

Sedan vandrade vi omkring lite i observatoriebergets park, åt glass och plötsligt var vi tvungna att springa till bussen som skulle ta oss hem igen. Hur kan en dag gå så snabbt? Tror det får bli en ny utflykt snart igen.

Och för övrigt, om ni också reagerar på att bilderna är tråkiga och grå; jag hade migrän hela dagen och var alldeles för okoncentrerad för att ta bra bilder. Gud så jag kan tycka att det är irriterande i efterhand att inte lyckas återge händelser rättvist i bilder, men så går det ibland.

Publicerad 31.05.2016 kl. 19:13

EMILY / 24 / ÅBO, FINLAND

Österbottning, finlandssvensk och statsvetenskapsstudent. Är framåt, driven och kreativ. Gillar inredning, 60-tal, second hand, resor och nya idéer. Fotograferar nonstop. je est une autre är min kreativa fristad.

>> emily.sundqvist@gmail.com

Bild: Ida Rebers