En lista om idag

Glad första december! Börjar månaden med en lista som jag snott härifrån.

Idag vill jag:
Inhandla brödkryddor så att jag kan baka jullimpa någon dag, röja upp lite hemma innan helgen och känna mig som en expert på bokslutsfrågor i slutet av dagen (ska tenta en sådan kurs imorgon).

Idag längtar jag efter:
Helgen. Ska dricka glögg, julmysa runt i hemmet, ha en kompislunch och gå på fest. Kanske borde försöka fixa några julklappar också?

Idag har jag på mig:
Mörkblåa högmidjade byxor samt svart tröja.

Idag lyssnar jag på:
Gammal jazzig julmusik. Jazz har verkligen varit höstterminens musikgenre.

Idag jobbar jag med:
Har ledig dag idag (jobbar deltid just nu för att hinna fixa lite studier vid sidan av) och har panikläst inför morgondagens tent. 

Idag äter jag:
Till lunch åt jag en blandning av rester. Blev majspasta med falafel, citronpesto och stekt broccoli.

Idag skiter jag i:
att det är rätt mycket jag inte fattar inför morgondagens tent. Ibland ska man bara göra halvbra ifrån sig och gå vidare i livet tänker jag.

Idag fick jag ett meddelande om:
att en nätbeställning jag gjort skickats iväg nu.

Ikväll tittar jag på:
Oklart om jag orkar titta på något. Kanske kollar in julkalendern?

Idag irriterar jag mig på:
att det samlats så mycket damm överallt. Så kan det gå när man har en massa annat och inte orkar städa.

Idag skjuter jag upp:
tankarna på framtiden och livets stora frågor 

och istället:
tänker jag att allting ändå kommer att bli bra.

Publicerad 01.12.2016 kl. 15:19

Tre mobilrutor från Oslo

 

Är hemma igen! Tillbringade slutet av förra veckan i Oslo på konferens och landade i Åbo igen igår kväll. Blev sjukt intensiva dagar med många intressanta presentationer, men ändå kul att träffa andra människor som forskar kring det lokala självstyret. Har lärt mig så mycket nytt om de nordiska ländernas olikheter och likheter, övade upp förståelsen för de andra nordiska språken lite grann och fascinerades av norsk julmat. Även om jag verkligen kände mig som en bortkommen nykomling utan tillstymmelse av intellekt i sammanhanget, så tror jag att det var värt alla timmar av förberedelse och sömnbrist (och kanske t.o.m. det pinsamma faktum att jag började gråta precis efter att mitt papper hade diskuterats och fått lite kritik pga lyckades kladda handkräm i ögonen samtidigt - alltså vad är oddsen för att det händer? rejält pinigt iaf).

Ledsnades lite i efterhand över att jag inte slarvade med mig någon kamera, eftersom Oslo var rätt fint ändå de två timmar som jag hann spatsera runt i kvarteret innan jag åkte tillbaka. Tre suddiga mobilrutor får representera hela resan istället. Borde köpa ny mobil någon gång.

Publicerad 27.11.2016 kl. 20:30

När allt händer samtidigt

Vad annars om inte ofrivillig bloggpaus igen? November faller mig verkligen ur händerna. Så mycket som inträffar samtidigt, så mycket jag inte kan lägga åt sidan just nu och så mycket jag lagt åt sidan för att lyckas jonglera med allt. Jag vet att det kan vara brutalt tråkigt att läsa om jobb och kanske ännu värre om allt jobb uppfattas som något man stoltserar med (tro mig, vill verkligen inte det). Men tänker ändå jag kunde berätta vad jag gjort när jag inte bloggat.

I början av månaden började jag arbeta med att assistera i ett forskningsprojekt. I samma veva blev jag hastigt anmäld till en forskningskonferens i slutet av november och beslöt att presentera ett working paper (som jag inte ens börjat på då) under konferensen. Tio dagar in i november insåg jag "herregud, måste ansöka om den här finansieringen som har deadline i november nu" och fick snabbt som sjutton börja skriva på en ny forskningsplan. Så jag utöver det huvudsakliga arbetet med projektforskningen har jag skrivit ett working paper utifrån min magisteravhandling och samtidigt försökt få ihop en forskningsplan. Kombinera det med en del kommunalpolitiska åtaganden och lite pendlande över landet och man får noll extra tid.

Hursom, i natt ska jag åka iväg till konferensen i Oslo och imorgon ska jag både presentera en text (!) och opponera (!) en annan text. Har ägnat så mycket tid åt att läsa texter, skriva, sammanfatta och försökt förbereda mig inför det här, men känner mig så totalt oförberedd och oliiidligt nervös ändå (har seriöst frågat mig tusen gånger vad jag tänkte med när jag sa "såklart jag vill med!"). Tycker förstås att det är fint att få möjligheten att göra det här, men det ska också bli jävligt skönt när allt är överstökat. Väntar verkligen på december och en lite lugnare lunk. Vore så najs att bara baka lussekatter eller plocka fram ljusstakarna eller typ bara sitta och INTE tänka på någonting.

Publicerad 23.11.2016 kl. 15:33

Reflektioner om Trump och världen

En så deppig vecka det har varit. Trots att den första vågen av some-reaktioner lagt sig efter presidentvalsresultatet, så blir jag inte av med den där olustiga känslan. För många deppiga aspekter kring det hela helt enkelt. Här är några grejer jag fortfarande försöker processa:

  • Hur deppigt det verkligen är att allt fler radikala politiska idéer får legitimitet i västvärlden. Inte bara i det amerikanska presidentvalet, men också hela Brexit-grejen, händelserna i Turkiet etc etc. Allt hänger ju ihop. Blir så trött på hur främlingsfientlighet frodas, hur en så hatfull retorik tilltalar så många och hur liknande tendeser säkert kommer att synas i kommande val framöver. Här är en intressant iakttagande artikel om hur "history tells us what may happen next with brexit & trump". Så läsvärd och viktig, men så jävla deppig.
  • Mediarapporteringen och våra egna some-bubblor. Tänker på hur mediarapporteringen verkligen varit vinklad i en del avseenden, vilket är olyckligt (förstås med all rätt i många hänseenden ändå, om man tänker att medias roll också är att bevaka mänskliga rättigheter och yada yada). Och hur vi lever i våra egna some-flöden och inte kommer i kontakt med resten av världens åsikter. Att allt vi ser bara är reproduktioner av det vi själva tänker och att vi aldrig tvingas konfrontera andra åsikter, eller diskutera med dem. Ett stort jävla demokratiskt problem i slutändan.  
  • Det här med kvinnor och politik, och hur det verkar som en så totalt omöjlig kombination. Även om presidentvalsresultatet inte bara är en kvinnofråga, så är det ändå en stor symbolisk fråga. Så frustrerande att återigen tvingas se hur en erfaren kvinna som uttrycker sig sakligt, blir omkörd av en man som kan säga vad som helst och inte ens behövt gå den långa politiska vägen för att bli kandidat. Maktlösheten och mattheten man känner inför det alltså. Är det någon idé att kvinnor försöker engagera sig politiskt ens?
  • Men till sist två bra grejer ändå. Blir så glad över hur många som ändå vågar och orkar ta ställning i sociala medier, trots att det inte påverkar vår vardag direkt. För vi måste ju ta ställning och vi måste ju bry oss om något ska förändras. En annan grej att glädjas åt är hur unga människor röstar i val. Om de hade varit i majoritet hade vi varken haft ett brexit eller en Trump. Framtiden måste ju vara ljusare? Håller tummarna för alla millenials.

Ok, slutreflekterat för den här gången. Har ingen aning om vad som händer nu, men den som lever får väl se.

Publicerad 12.11.2016 kl. 11:41

Söndagssammanfattning

Hej kompisar. Först av allt - tack till er som tittar in här igen. Kul att ni fortsätter följa trots bloggpausen tidigare, blir så glad av det!

Har ägnat helgen åt att inte göra så mycket och mest gå runt här hemma. Jobbade som en tok hela oktober och har försökt införa något slags tvångs-ta-det-lugnt ett tag för att kunna återgå till normaltempo igen. Det är ju så självklart att en period av mer arbete måste följas av en lugnare period, men så förvånansvärt enkelt att glömma bort det ibland. Dagens mest produktiva grej var i alla fall att göra svampsoppa på svampen som plockades tidigare i höst - och så jäkla gott blev det! Har aldrig riktigt plockat svamp tidigare, men hädanefter ska det sjutton bli tradition. Tur att det finns många lådor i frysen ännu.

Har förresten avklarat min första vecka i något slags arbetsliv också. Är förstås trött för att allt är nytt och för att jag inte riktigt greppar det ännu, men tror verkligen det här kommer att bli en bra grej. Har ingen söndagsångest och det är ju ändå ett sjukt bra betyg? Meeen ska kanske inte ta ut något i förskott - är ju ändå bara i något slags förstadie ännu. Kommer nog förresten att blogga mer om hur hela den här *bli klar med studierna*-processen fungerat för mig, men måste kanske ge det lite tid ännu. Hursom, fin söndagskväll till er och kämpa er genom måndagen.

Publicerad 06.11.2016 kl. 17:25

liten lista

Tänker på: att jag plötsligt och oväntat fått ett starkt sug efter att skriva igen / att det blir så jäkla najs med en kompis reunion om två veckor / att jag ska åka till oslo typ jättesnart

Tittar på: gotham, alltså megagillar lille bruce wayne för hans lillgamla attityd (hög igenkänning här) och betjänten alfred för den otroliga charmigheten

Läser: läste Naondel av Maria Turtschaninoff senast, annars bara vetenskaplig litteratur (som vanligt då...)

Planerar: en liten weekend i december kanske? 

Har på mig: en tunn vinterkappa och fryser ändå

Lyssnar på: skrovlig jazz / klassiska stycken från romantiken / 60's soul 

Känner: osäkerhet över vad jag egentligen gör / att jag inte räcker till för att hålla koll på alla fronter i mitt liv / att jag borde boka tid till frisör

Äter: satsumas i mängder / knäckebrödspizza och pasta, dvs allt som går snabbt att göra

Vill ha: en ny kamera / gullig hundvalp / böcker

Ser fram emot: dagen när det inte längre värker i mun och käke (drog ut en visdomstand i fredags aj aj aj)

Publicerad 01.11.2016 kl. 20:25

Tillbaka i blogosfären

Hörni! Jag är tillbaka i blogosfären efter en längre paus!

Min höst har kantats av en stor osäkerhet inför framtiden (och vad som som riktigt ska hända efter att jag har min magistersexamen i handen) och massvis med jobb som gått åt för att styra upp många projekt, kurser och förtroendeuppdrag samtidigt. Så en andningspaus från bloggandet har verkligen varit nödvändig, hade aldrig orkat med att blogga samtidigt. 

Under de här två månaderna har ändå rätt många pusselbitar fallit på sin plats. Och trots att jag stundvis känner mig dödsslut efter att ha jobbat lite för mycket, så är jag så sjukt jäkla glad över att ha kommit till den här punkten. På tisdag börjar jag med nytt jobb och bara jag binder in min magistersavhandling och skickar in en betygansökan kan jag titulera mig samhällsvetare (eller statsvetare??) också. Skål för nya kapitel i livet och fortsatt bloggande alltså.

Publicerad 30.10.2016 kl. 18:20

Augustiglimtar, lunchtips och boktips

Ibland redigerar jag bilder och kollar på grejer jag sysslat med den senaste tiden. Här kan ni också kolla på grejer jag gjort i augusti om ni vill.

En lördag i början av månaden åkte jag på roadtrip med Andreas. Vi hälsade på våra kompisar som jobbar på restaurang i Ekenäs, kollade in beachen i Hangö och avslutade med ett besök vid Fiskars. Kanske den dagen får bli ett eget inlägg någon gång?

En måndag drack jag kaffe vid Fabbes café med dessa eminenta typer (Ida, Astrid, Nanó, Julia och Caroline)! Alltså kaffestunder som pågår i timmar utan att man nästan märker det ens är bäst.

Himlen rodnade och brann varannan kväll. Viktigt att dokumentera.

En dag bjöd jag Alexandra på försenad födelsedagslunch. Vi gick till Nick's food design som serverade en så sjukt bra lunch. Alltså så många olika alternativ, inte några tråkiga eller torra sallader alls och dessutom ingick både efterrätt och kaffe. Vi åt långsamt och satt kvar i evigheter. Inte så dyrt heller, så lite tips på detta ställe.

I mitten av månaden åkte jag till Österbotten en sväng. Avhandlade ett möte med viktigt ärende, fyndade på Juthbackamarknaden, gick i svampskogen och drog på mig en feberförkylning.

Efter några dagar åkte jag tillbaka till Åbo. Blev uppassad med zucchini-burgare och gick mest runt och snörvlade eller febrade.

Ägnade en hel vecka åt att ligga i sjukstuga. Lyckades läsa ut två böcker också och gillade båda. Så två boktips här på slutet då.

Bildhuggarens dotter är en barndomsskildring av Tove Jansson som utkom 1968. Innehåller korta kapitel där vardagliga händelser gestaltas utifrån ett barns synvinkel. Kapitlen ger en inblick i det borgerligt bohemiska hemmet, där en stor del av livet kretsar Pappa Konstnären och Hans Viktiga Arbete. Gillade vissa kapitel väldigt mycket, andra lite mindre. Ibland blev det lite svårt att hänga med när fantasin och verkligheten flyter samman, men ändå läsvärd eftersom Tove Janssons språk är så hemtrevligt och finurligt.

Utan personligt ansvar (2014) är första boken jag läst av Lena Andersson. Handlar om en kvinna som blir romantiskt besatt av en idiot-narcissist. En relation som inte är pågår i flera år, men blir liksom aldrig någonting. Tycker den längtan som beskrivs i boken känns rätt osannolik, liksom att någon känner så starkt att den förmår ägna så mycket tid åt en annan person trots så lite gensvar? Ett mysterium för en pragmatiker. Gillade ändå berättelsen för att den var tidlös, hade ett vackert utstuderat språk och flikade in så skarpa iakttagelser av mänskligt beteende mellan varven. Känns som en stark kandidat för att bli en samtida klassiker. Läs vetja!

Publicerad 05.09.2016 kl. 17:26

Om hösten

Augusti har varit någon slags grubbelmånad för mig. Den senaste veckan har jag dessutom varit sjuk och rätt isolerad från omvärlden, vilket gett ännu mer tid över för grubblerier. Hösten ligger i luften och jag vet inte riktigt vad den ska föra med sig. Inte så att jag totalt tappat greppet om vad jag ska göra framöver, men framtiden är rätt oviss ändå.

I början av sommaren hade jag två grejer i huvudet: en ansökan till ytterligare en magisterlinje och att skriva klart min avhandling i mitt nuvarande ämne snabbt som attan för att förhoppningsvis kunna inleda nya studier till hösten. Men så gick det som det ibland går och jag blev inte antagen. Modet sjönk förstås en del, men på något vis har jag lyckats ignorera faktumet och fortsatt skriva ändå. Om saker och ting klaffar så är avhandlingen kanske färdigskriven i mitten av september. Alltid något.

Som tur är har jag ändå möjligheten att börja läsa lite kurser redan i höst. Och det är faktiskt vad jag ska ägna den närmaste framtiden åt, att läsa ett ämne som jag inte egentligen är antagen till. Dessvärre har jag bara möjlighet att göra det i några månader, för sedan är det dags att ta steget ut i något slags arbetsliv. Så det är en hel del oklarheter om vad som händer i framtiden, men jag försöker få grepp om situationen genom att göra upp listor på grejer jag ska fokusera på varje månad.

Eftersom hösten också är någon slags tid för nystart tänkte jag att september får bli en bra tid för att komma in i en ny träningsrutin och samtidigt ge mig i kast med mer vegansk matlagning. Ett annat av mina septembermål är att motstå begäret efter nya höstkläder, både pga dyrt och för att jag inte behöver mer kläder. Har också funderat en hel del på bloggandets vara eller icke-vara under hösten, men har liksom inte fått någon insikt i det ännu. Måste klura mera på det. Nåja, klart svamlat för idag. Nu vet ni lite om vad jag ska syssla med under hösten.

Ps. Hade tänkt skriva någon rad om böckerna jag hunnit läsa under sjukligheten också, men det får bli till annan gång pga det här blir för långt annars.

Publicerad 27.08.2016 kl. 19:54

Ålandshelg, del 2

Sent om sider tror jag det är dags för inlägg nummer två om den korta Ålandsvistelsen i juli!

På lördagseftermiddagen körde vi ut mot Järsö för att kolla in denna smala väg som slingrar fram mellan öarna. Så fint vägavsnitt att den definitivt hade lämpat sig bäst på cykel! Stannade också för att prata med en svanfamilj.

På Järsö stack vi in till Stickstugan café för att äta en glass och kolla in ett blomsterhav av pelargoner. Efter en stund vände vi återigen och styrde tillbaka mot Mariehamn.

Där blev det en kopp eftermiddagskaffe på Bagarstugan, ett café som huserar i stadens äldsta hus. Vi gick egentligen dit för att växla några ord med en särskild person, men blev också mycket överraskad över den höga mysighetsfaktorn där! Hade lätt kunnat flytta in här med. 

Sedan hoppar vi några timmar framåt och några kilometrar norrut. Efter inkvartering på ett bed and breakfast mitt i landsbygdsidyllen och lite mat i magen blev det förstås dags för besök på Kastelholms slott. 

Eftersom vi var sena hade det stängt, men det gjorde ingenting eftersom det var fritt fram att gå runt på området ändå och det bästa med besöket ändå var att klappa på fåren. Fåret på bilden blev favorit eftersom det glatt viftade på svansen när den blev klappad. Visste inte ens att får kunde göra det.

Efteråt körde vi omkring lite bland byarna och hann till och med gå ett varv längs Bomarsunds fästning, men efter det kastade vi in handduken och dukade under för natten.

På söndagen hade vi minutprogram typ. Började med att slappa vid en strand i väntan på att något skulle öppna.

Vid tolv åkte vi till Stallhagen. Testade på några ölsorter och beställde lunch. Jag åt en varmrökt laxsallad som smakade heaven. 

Efteråt hann vi in via några loppisar innan vi tog eftermiddagsfärjan hem igen. Allt som allt en kul helg ändå! Kanske borde göra om som cykelsemester om något år?

Publicerad 25.08.2016 kl. 10:49

Ålandshelg, del 1

En fredagseftermiddag i mitten av juli landsteg jag och Andreas på Åland. Eftersom det inte blivit av med några längre resor under sommaren, har det här fått bli en sommar med flera små roadtrips ochr resor istället. Så en helg på Åland, sagt och gjort.

Min kompanjon, som tycker att maten oftast är höjdpunkten med att resa, insisterade på att börja med lunch på Niska, så vi traskade iväg till sjökvarteret först av allt.

Restaurangen huserade på ett sjukt mysigt ställe med båtplåtsinredning och sjömansvibbar. Åt varsin pizza som smakade gott, men skulle ändå våga påstå att Åbo-Niska och Ekenäs-Niska är snäppet bättre.

Sedan inspekterade vi sjökvarteret, men det var rätt tomt due to tråkigt väder. Förresten, den dagen jag köper en båt, ska det vara en träbåt som liknar de som ligger förtöjda här.

Ändå fint. Efter att ha kollat på alla sjöbodar och båtskjull gick vi tillbaka in mot centrum.

Och gjorde Mariehamn på typ en kvart i regnvädret. Gillade dock skarpt den här småstadskänslan, fint att det finns ställen där storvaruhusen inte tagit över allt. Resten av kvällen satt vi hemma hos mina släktingar eftersom det regnade så ihärdigt att det inte var någon idé att hitta på någonting annat.

Nästa morgon sken solen igen! Så efter lite frukost hoppade vi i bilen och körde genom den åländska landsbygden.

Förbi massvis med kvarnar och idylliska små röda hus.

Försökte klappa på kossor, men de vill inte bli klappade : ( 

Vi åkte ut till ett färjfäste för att åka över, men färjtrafiken stod stilla under lunchen, så vi vände om och tog sikte på det andra utflyktsmålet istället.

Det blev ett besök på skeppargården Pellas, eftersom gamla hus är najs.

Förutom att fungera som museum finns det ett sommarcafé i gården, så vi avnjöt en kopp förmiddagskaffe i ett flott 1800-taligt rum.

Tips tips på detta ställe. Se hur fint! Extra plus för goda hembakade kakor och självbetjäningsloppis på gården. Och sen åkte vi vidare, men det kollar vi på en annan gång.

Publicerad 17.08.2016 kl. 13:58

Saker att lyssna på och läsa

Mitt magisterarbete står för tillfället stilla av olika orsaker, så idag tänkte jag sammanfatta några bra grejer jag lyssnat på och läst under sommaren. 

skärmdump härifrån (bild: centralkriminalpolisen)

Till att börja med: Knapphandlarens hämnd - en poddserie om händelserna och utredningarna kring en kraftfull bomb som sprängde i Jakobstad år 1999. Tycker att Svenska Yle för en gångs skull verkligen har lyckats göra något riktigt bra. Podden håller hög kvalitet och går i samma stuk som P3 Dokumentär. Gillar att det lokala skiner igenom också. Eftersom jag är uppvuxen i närheten har jag några svaga minnen från händelsen, men minns nästan bara bilder från artiklar i lokaltidningen och skvallret om kroppsdelar som flög åt olika håll, så det var rätt intressant att få läsa om vad som egentligen hände.

Och vidare i poddjungeln: Folkets podd. Har nämnts några gånger på Ratata redan, men det gör väl inget. Folkets podd görs i samarbete med Förlaget och består av fyra unga människor som pratar kultur, sex och samhälle. Gillar starkt initiativet! Bra lättsam underhållning och fin blandning av seriöst och mindre seriöst. Dock inte så starka politiska poänger kan jag tycka (möjligen jag som är för krävande här pga studerat finländsk politik och förvaltning i fem år), men det gör inte så mycket.

Vidare till sommarpraten! Upplever nästan att P1:s sommarprat överlag varit sämre i år, men några bra har jag lyssnat på ändå. De som engagerat mig mest är Sara Mohammads prat om hedersrelaterat våld, Ulrika Roglands om nätgrooming, Parul Sharmas om mänskliga rättigheter, Gunhild Stordalens om miljöaktivism och Tom Malmqvists om död och sorg.

Vidare till bra grejer att läsa. Först ut två nya Ratata-bloggar jag ramlat över, Bortom Levanten och Kulturvis. Den tidigare analyserar händelser och konflikter i Mellanöstern och Nordafrika. Den senare kommer att bli en kollektiv kulturblogg. Kul påhitt!

Och slutligen en populärvetenskaplig bok om naturvetenskaperna som jag läst nyligen. En kort historik över nästan allting av Bill Bryson (2014) är ungefär precis det som titeln föreskriver. Det här boken har lärt mig oändligt mycket om vår plats i universum, vårt solsystem, atomerna, grundämnena, jordens historia och utveckling, plattektonik och jordens uppbyggnad, meteoritnerslag och massutdöenden, vulkaner, lufttryck, bergarter, havsbottnar, atmosfärer, magnetfält, istider, livets uppkomst, evolutionen, djurarters utveckling, fossil, människans histora, bakterier, celler, DNA och you name it. Den är förvånansvärt mångsidig och pedagogisk, utan att bli tråkig. Är ni det minsta intresserade av vad vi människor egentligen är och vad vi egentligen vet (och inte alls vet!) om den här världen, läs den här boken. Innehåller dessutom mycket rolig kuriosa om vetenskapsmännen och -kvinnorna.

Publicerad 11.08.2016 kl. 18:44

Cafe Kakola och fängelseutställning

Det känns verkligen som om det är det sista av sommaren som klämtar just nu? Fastän sensommaren borde hålla på en vecka eller två ännu? Tänkte i alla fall ge ett Åbo-sommartips, ifall någon som läser ännu vill maxa lite sommar i den här stan.

Vid det tidigare fängelseområdet på Kakolabacken mitt i Åbo centrum har ett supermysigt cafe sommaröppet. Det finns i en av de mindre byggnaderna på området och är öppet dagligen under sommaren.

En torsdagseftermiddag någon gång i början av juli gick jag dit med Andreas. Vi drack kaffe i ett så här flott rum och testade också deras Kakola-bakelse, den var om nom och påminde liksom om runebergstårta kanske? Bra grej är i alla fall att det inte är så fruktansvärt dyrt och att de också har uteplatser. Så tips tips!

Sedan tittade vi på deras fotoutställning i en tidigare stallbyggnad. En fascinerande historia om hur vardaglivet såg ut på fängelse i början av 1900-talet. Läste om hur fångarna svalde rakblad för att få komma till sjukstugan, hur de fixade sin egen riviera och hur mycket sten de bröt. En helt egen värld skild från det omgivande samhället helt enkelt. Känner verkligen att jag har noll insyn i hur ett kriminellt liv artat och artar sig, så det är säkert rätt bra med en liten reality check emellanåt. Själva kriminaliteten har ju inte försvunnit någonstans.

Vi vandrade omkring en stund på området, kollade på rivieragropen och sen gick vi hemåt igen.

Publicerad 07.08.2016 kl. 11:15

Ett oväntat sommarlov

I två veckor har jag gjort ganska lite och därför har tiden stått stilla här inne också. Jag tog oväntat ett två veckors sommarlov när jag åkte hem i mitten av juli. När vädret var perfekt, exakt varenda en i min familj gick i semesterbubblan och jag ändå inte hade tillgång till något statistikprogram under tiden gick det helt enkelt inte bara att låta bli, utan jag stängde ut allt vad studier och jobb heter jag med. Och sommarlov var ju värsta bästa grejen som hänt på år och dagar! 

Jag har hängt med familjen, träffat släkten, pratat ikapp med vänner, simmat ovanligt mycket, läst bra böcker, bastat, suttit vid havet en hel del och tagit några stadsturer mellan varven. Hade ingen aning om att jag kanske behövde lite ledigt, men tror verkligen att det gjorde susen. För känner mig nästan lite pånyttfödd den här veckan, nu när jag börjar hitta tillbaka till en vardag igen. Bra grej ändå att det är sensommar ett bra tag ännu och att det finns tid för lite parkäng och simturer ännu.

Publicerad 03.08.2016 kl. 21:24

Den blommande balkongen och den lilla bänken

Saker jag gillar just nu: att ha en balkong. I våras hade jag varken ork eller lust med att plantera grejer och vande mig vid tanken på en grå sommarbalkong istället. Men så i maj sattes några frön slingerkrasse ändå och jag inhandlade ett gäng sekunda blommor från någon trädgårdshandel och nu ba bam bom har vi en prunkande balkong. Hortensian har blommat upp med en ny gren och paprikaplantorna min mor gav mig dog visste inte, fastän vi glömt att vattna dem och allt annat tio gånger.

Den skrangliga lastpallsbänken i hörnet är förresten vårt gamla soffbord som fått nytt liv. Det är inte den vackraste, men man kan sitta eller halvligga på den ett tag i alla fall och därför är den rätt bra ändå. Fint är det i alla fall, att ha ett litet sommarrum när stadsvistelsen blivit längre än tänkt. Oh well, snart blir det avbrott med spontanresa till Åland och efter det blir det några veckor i Österbotten åtminstone.

Publicerad 11.07.2016 kl. 19:52

EMILY / 24 / ÅBO, FINLAND

Österbottning, finlandssvensk och statsvetenskapsstudent. Är framåt, driven och kreativ. Gillar inredning, 60-tal, second hand, resor och nya idéer. Fotograferar nonstop. je est un autre är min kreativa fristad.

>> emily.sundqvist@gmail.com